This hearty chili is perfect for a cold winter day! It's spicy enough to warm you up from the inside, and contains loads of veggies to boost your immune system. I admit it is a little bit of work, but it's so worth it once you have it on your plate! ;)
Ingredients:
Veggies
- 1 sweet potato
- 1 eggplant
- 1 avocado
- 200 g black beans
- 1 small can sweet corn
- 4 tomatoes
- 1-2 cloves garlic
- 2 green onions
- 1 red onion
- 1 chili pepper
Fluids
- 400 ml vegetable broth
- 200 ml tomato juice
- 1 tbsp lime juice
Spices
- 1 tsp cumin
- 1 tsp paprika powder
- salt & pepper
Instructions:
- Prepare black beans according to instructions on the package (if they need to be cooked).
- Peel sweet potato and cut into cubes.
- Wash tomatoes and cut into cubes.
- Wash eggplant, cut into quarters and slice.
- Peel & chop onion & garlic. Cut green onion into slices. Wash chili pepper and chop.
- Heat up a big pot and roast eggplant for 2-3 minutes (without oil).
- Add onion & garlic and roast for another 1-2 minutes.
- Add tomato juice & broth as well as sweet potato, green onion & tomatoes. Let simmer for 10-15 minutes.
- Add corn & black beans as well as the spices. Done!
- Cut avocado in cubes, sprinkle with lime juice and top chili with it.
German recipe:
Zutaten:
Gemüse
- 1 Süßkartoffel
- 1 Aubergine
- 1 Avocado
- 200 g schwarze Bohnen
- 1 kl. Dose Mais (140g)
- 4 Tomaten
- 1-2 Knoblauchzehen
- 2 Frühlingszwiebeln
- 1 rote Zwiebel
- 1 Chilischote
Flüssigkeiten
- 400 ml Gemüsebrühe
- 200 ml Tomatensaft
- 1 TL Limettensaft
Gewürze
- 1 TL Kreuzkümmel
- 1 TL Paprikapulver
- Salz & Pfeffer
Zubereitung:
- Schwarze Bohnen nach Packungsanweisung kochen.
- Süßkartoffel schälen und in Würfel schneiden.
- Tomaten waschen und klein schneiden.
- Aubergine waschen, vierteln und in Scheiben schneiden.
- Zwiebel & Knoblauch schälen und schneiden. Frühlingszwiebeln in Scheiben schneiden. Chilischote waschen und hacken.
- Einen großen Topf auf dem Herd aufwärmen und Aubergine 2-3 Minuten anbraten (ohne Öl).
- Zwiebel & Knoblauch hinzufügen und weitere 1-2 Minuten anbraten.
- Tomatensaft & Brühe sowie Süßkartoffel, Frühlingszwiebeln & Tomaten zugeben. 10-15 Minuten köcheln lassen.
- Mais & schwarze Bohnen hinzufügen, dann die Gewürze. Das Chili ist fertig!
- Chili auf Tellern anrichten. Avocado würfeln, mit Limettensaft beträufeln und Chili damit garnieren.
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