This hearty chili is perfect for a cold winter day! It's spicy enough to warm you up from the inside, and contains loads of veggies to boost your immune system. I admit it is a little bit of work, but it's so worth it once you have it on your plate! ;)
Ingredients:
Veggies
- 1 sweet potato
 - 1 eggplant
 - 1 avocado
 - 200 g black beans
 - 1 small can sweet corn
 - 4 tomatoes
 - 1-2 cloves garlic
 - 2 green onions
 - 1 red onion
 - 1 chili pepper
 
Fluids
- 400 ml vegetable broth
 - 200 ml tomato juice
 - 1 tbsp lime juice
 
Spices
- 1 tsp cumin
 - 1 tsp paprika powder
 - salt & pepper
 
Instructions:
- Prepare black beans according to instructions on the package (if they need to be cooked).
 - Peel sweet potato and cut into cubes.
 - Wash tomatoes and cut into cubes.
 - Wash eggplant, cut into quarters and slice.
 - Peel & chop onion & garlic. Cut green onion into slices. Wash chili pepper and chop.
 - Heat up a big pot and roast eggplant for 2-3 minutes (without oil).
 - Add onion & garlic and roast for another 1-2 minutes.
 - Add tomato juice & broth as well as sweet potato, green onion & tomatoes. Let simmer for 10-15 minutes.
 - Add corn & black beans as well as the spices. Done!
 - Cut avocado in cubes, sprinkle with lime juice and top chili with it.
 
German recipe:
Zutaten:
Gemüse
- 1 Süßkartoffel
 - 1 Aubergine
 - 1 Avocado
 - 200 g schwarze Bohnen
 - 1 kl. Dose Mais (140g)
 - 4 Tomaten
 - 1-2 Knoblauchzehen
 - 2 Frühlingszwiebeln
 - 1 rote Zwiebel
 - 1 Chilischote
 
Flüssigkeiten
- 400 ml Gemüsebrühe
 - 200 ml Tomatensaft
 - 1 TL Limettensaft
 
Gewürze
- 1 TL Kreuzkümmel
 - 1 TL Paprikapulver
 - Salz & Pfeffer
 
Zubereitung:
- Schwarze Bohnen nach Packungsanweisung kochen.
 - Süßkartoffel schälen und in Würfel schneiden.
 - Tomaten waschen und klein schneiden.
 - Aubergine waschen, vierteln und in Scheiben schneiden.
 - Zwiebel & Knoblauch schälen und schneiden. Frühlingszwiebeln in Scheiben schneiden. Chilischote waschen und hacken.
 - Einen großen Topf auf dem Herd aufwärmen und Aubergine 2-3 Minuten anbraten (ohne Öl).
 - Zwiebel & Knoblauch hinzufügen und weitere 1-2 Minuten anbraten.
 - Tomatensaft & Brühe sowie Süßkartoffel, Frühlingszwiebeln & Tomaten zugeben. 10-15 Minuten köcheln lassen.
 - Mais & schwarze Bohnen hinzufügen, dann die Gewürze. Das Chili ist fertig!
 - Chili auf Tellern anrichten. Avocado würfeln, mit Limettensaft beträufeln und Chili damit garnieren.
 

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